De familie Luitjens opent na Family Axel een tweede locatie in Terneuzen. Waar Family Axel in een kerk is gevestigd, presenteert Family Terneuzen een ander unicum. “De vestiging is anders dan die in Axel, maar ook weer bijzonder”, zegt Mirjam Sariman-Luitjens.    

Family Terneuzen is te vinden in De Kampanje, een nieuw complex met een bibliotheek en 26 appartementen. “Het gebouw lijkt op het achterdek van groot een zeilschip. Dat past echt bij Terneuzen”, zegt Mirjam Sariman-Luitjens. “Het is een toplocatie. We zitten op een plek die drie winkelgebieden met elkaar verbindt en waar dus veel mensen langslopen.” De zaak heeft een oppervlakte van 240 vierkante meter met zowel binnen als buiten 75 zitplaatsen.  

Eten in bibliotheek

Het bijzondere aan Family Axel, een eethuis met een aparte afhaal die de familie Luitjes in juni 2019 opende, is dat de zaak is gevestigd in een grote kerk. Ook Family Terneuzen heeft iets unieks: binnen is een directe doorgang naar de naastgelegen bibliotheek. “Onze gasten kunnen daar een boek of tijdschrift halen, of mensen in de bibliotheek kunnen via een QR-code iets bij ons bestellen waarna we het bij ze komen brengen.” Met de bibliotheek zijn afspraken gemaakt waardoor mensen er kunnen eten en drinken.

Team goed ingewerkt

Het team in Terneuzen bestaat momenteel uit bijna veertig medewerkers. Mirjam: “Daar kunnen we het zeker mee redden. We starten bovendien met een ingewerkt team. We moesten de opening uitstellen omdat sommige materialen later werden geleverd. Daardoor hebben we de tijd gehad om de medewerkers bij Family Axel in te werken. Natuurlijk is Family Terneuzen een nieuwe locatie waar we aan moeten wennen, maar we zijn goed voorbereid.” De dagelijkse leiding is in handen van Jurgen Bracke, tevens bedrijfsleider in Axel.  

Razendsnelle crowdfunding

Voor de financiering van Family Terneuzen is een crowdfunding gestart. Tot grote verbazing van de ondernemers was het bedrag van 385 duizend euro binnen tien uur gefinancierd. “Dat was heel bizar. Hoe dat kan? Dat is gissen, maar het zijn allemaal lokale investeerders. Ze kennen ons familiebedrijf waarschijnlijk al en ze kennen ons succes in Axel.”

Bij Luitjens

Beide Family-vestigingen zijn onderdeel van Bij Luitjens, het familiebedrijf van broer Daniël Luitjens en de zussen Mirjam Sariman-Luitjens en Barbara de Pillecyn-Luitjens. Bij Luitjens exploiteert in Axel, naast de Family-vestiging, onder meer een Albert Heijn, een Bruna, een Etos en een Gall & Gall.

‘Family-concept heeft veel potentie’

Voor de ondernemers was Family Axel de eerste horecazaak. Een tweede horecavestiging was in eerste instantie niet het plan, zegt Mirjam. “Maar we kijken altijd naar nieuwe mogelijkheden. We kregen de kans om met één van onze bedrijven buiten Axel door te groeien en Family is daarvoor het beste concept. Family is laagdrempelig maar wel met kwaliteit. Goed eten, niet te duur, in een sfeervolle omgeving. Het is tevens een ontmoetingsplek voor de buurt. We zien veel potentie voor Family in deze regio.”

Bovendien is Family Axel in sneltreinvaart gegroeid. “In coronatijd hebben we de zaak zelfs uitgebreid. Dus dat is heel goed bevallen, net als het concept van Family.”

Gratis gebak en flessenopener

Family Terneuzen opent vandaag op dinsdag 13 september, maar zaterdag 17 september wordt er een housewarming georganiseerd. “Iedereen die dan een kopje thee of koffie komt drinken, krijgt van ons een gebakje van Bakkerij Dees. Daarnaast kunnen kinderen lekker spelen op stormbaan ‘de Vliegende Hollander’. En bij de eerste 250 online bestellingen geven we een gratis Family-flessenopener mee.” Family Terneuzen is elke dag geopend van 10.00 tot 21.00 uur.